PlaisioBots MIT Trip

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΜΑΤΟ ΓΝΩΣΕΙΣ
Plaisio Bots the Race

Βαδίζοντας στο μονοπάτι της γνώσης, οι επισκέψεις που διοργανώθηκαν στη Βοστώνη συνδύαζαν τα δύο αναπόσπαστα μέρη του διαγωνισμού: την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, αφιερώθηκε χρόνος στην ανάδειξη της σημασίας της ρομποτικής στον κλάδο της Υγείας.

Τι είδαμε στο ταξίδι μας
Επίσκεψη 1η

Ξεναγηθήκαμε στο Koch Institute του ΜΙΤ – ένα ερευνητικό εργαστήριο που πραγματοποιεί σημαντική έρευνα για τη διάγνωση, τις μεταστάσεις και τη θεραπεία του καρκίνου. Εκεί, παρακολουθήσαμε ένα course σχετικά την προσωποποιημένη θεραπεία (personalized & precision medice) και, μέσω ενός workshop, μάθαμε πρακτικά πώς πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό μας.

Στάση 1η
Επίσκεψη 2η

Έπειτα, επισκεφθήκαμε τον καθηγητή του SLOAN School of Management του ΜΙΤ, κ. Δημήτρη Μπερτσιμά, που ασχολείται με προβλήματα μαθηματικής βελτιστοποίησης. Εκεί, ο καθηγητής συνομίλησε με τα παιδιά, γνώρισε τα project τους και τα συμβούλευσε να συνεργάζονται και να εμπνέονται από τους συμμαθητές, συμφοιτητές & συναδέλφους τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “An A hires an A, a B hires a C”.

Στάση 2η
Επίσκεψη 3η

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Deepcure – μια εταιρεία που ερευνά τη δημιουργία ενός AI εργαλείου για την ανακάλυψη θεραπειών μικρών μορίων (small-molecule drugs). Μετά την ξενάγησή μας, o κ. Θρασύβουλος Καρύδης, Co-founder & CTO της εταιρείας, μας παρουσίασε το έργο της, έλυσε απορίες, μίλησε για τα next steps και τις δυνατότητες της τηλεργασίας κι ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας, αναφέροντας πως «στη Βοστώνη, εταιρείες κι ερευνητικά κέντρα με παρόμοια αντικείμενα συναντιούνται συχνά κι ανταλλάσσουν απόψεις & ιδέες».

Στάση 3η
Επίσκεψη 4η

Η ημέρα έκλεισε με την επιστροφή μας στο κεντρικό campus του ΜΙΤ, όπου η ελληνική φοιτητική κοινότητα (HSA MIT) είχε οργανώσει για εμάς μια ξενάγηση στα αμφιθέατρα, τις βιβλιοθήκες και τα κεντρικά σημεία του πανεπιστημίου. Έπειτα, οι ομάδες μας παρουσίασαν τα projects τους και απάντησαν σε απορίες, ενώ στη συνέχεια, έκαναν και οι ίδιοι ερωτήσεις στους φοιτητές σχετικά με την καθημερινότητα στο ΜΙΤ, το αντικείμενο της έρευνάς τους, τη διαδικασία εισαγωγής σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο κ.ά.

Στάση 4η
Επίσκεψη 1η

Ξεκινήσαμε την ημέρα μας σε 2 MakerSpaces του ΜΙΤ (The Deep & Metropoli). Εκεί, με ξεναγό τον κ. Oliver Thomas, εξοικειωθήκαμε με τα εργαλεία στα οποία έχουν πρόσβαση φοιτητές & απόφοιτοι του MIT για να δημιουργήσουν prototypes, και γνωρίσαμε κάποια από τα projects που έχουν «γεννηθεί» εκεί. Μάθαμε για τους υποχρεωτικούς κανόνες ασφαλούς χρήσης αυτών, αλλά και τη σημασία του mentoring, μέσα από έναν πίνακα όπου κάθε φοιτητής αναγράφει τα hard skills του και τις μέρες που θα βρίσκεται στο MakerSpace, ώστε άλλοι φοιτητές να μπορούν να ανατρέξουν σε εκείνον για βοήθεια.

Στάση 5η
Επίσκεψη 2η

Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε την Portal Instruments – μία spin-off εταιρεία του ΜΙΤ που αναπτύσσει μια πλατφόρμα εύκολης χορήγησης φαρμάκων χωρίς βελόνα, για τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. Εκεί, ο κ. Bobby Dyer, Chief Device Architect της εταιρείας, μας ξενάγησε στα εργαστήρια, όπου παρουσίασε τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης της συσκευής, καθώς τη διαδικασία έγκρισης μιας συσκευής από τον FDA. Αφού έκανε επίδειξη της συσκευής, έλυσε τις απορίες των ομάδων και τους συμβούλευσε να μαθαίνουν από τις αποτυχίες τους και να προσαρμόζουν τις ιδέες τους αναλόγως, παρατηρώντας τις ανάγκες της αγοράς.

Στάση 6η
Επίσκεψη 3η

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την Dexai Robotics – μία εταιρεία που δημιουργεί ρομποτικές λύσεις για τη βιομηχανία της εστίασης. Ο κ. Yuki Yamada, Chef de Technologie της D.R., μας έκανε επίδειξη των ρομποτικών συστημάτων τους, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά όχι μόνο να δουν ρομπότ να μαγειρεύουν σαλάτες, αλλά και να χρησιμοποιήσουν το ρομπότ τα ίδια. Στο τέλος της επίσκεψης, κάναμε μια εκτενή συζήτηση, η οποία έλυσε κάθε απορία που προέκυψε από την ξενάγηση.

Στάση 7η
Επίσκεψη 1η

Το πρωί συναντήσαμε τον κ. Αθανάσιο Ορφανίδη, καθηγητή του ΜΙΤ Sloan School of Management, στον οποίο οι ομάδες μας παρουσίασαν τις ιδέες τους, απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις του και συνομίλησαν μαζί του για τις σκέψεις τους για το μέλλον και τα επόμενα βήματά τους. Ο ίδιος, παρότρυνε κάθε παιδί μεγαλώνοντας να επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα, λέγοντάς τους ότι «το μέλλον της χώρας μας είναι νέοι με όρεξη και ευφυΐα σαν τη δική τους».

Στάση 8η
Επίσκεψη 2η

Έπειτα, επισκεφθήκαμε το Nuclear Reactor Lab του ΜΙΤ. Η ξενάγηση ξεκίνησε με μία διάλεξη γύρω από την πυρηνική ενέργεια και πώς λειτουργεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, τον οποίο και είδαμε αμέσως μετά, μαζί με το δωμάτιο ελέγχου και τα διαφορετικά είδη συναγερμών που υπάρχουν, καθώς και το δωμάτιο για πειραματικές θεραπείες στην ιατρική με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στην επίσκεψή μας τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα παιδιά μετρήθηκαν για τα επίπεδα ραδιενέργειας που είχαν στην αρχή, τη μέση και το τέλος της.

Στάση 9η
Επίσκεψη 3η

Η τελευταία επίσκεψη της ημέρας ήταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου μας περίμενε ο κ. Όθωνας Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Γ.Ν. της Μασαχουσέτης. Κατά την ξενάγησή μας εκεί, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Ether Dome, όπου ο William T.G. Morton πραγματοποίησε για πρώτη φορά επέμβαση με τη χρήση αναισθησίας το 1846, αλλάζοντας τα δεδομένα της χειρουργικής. Ο κ. Ηλιόπουλος μας παρουσίασε το Σύστημα Υγείας στη Μασαχουσέτη και μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για το μέλλον της Ιατρικής.

Στάση 10η
Επίσκεψη 1η

Το πρωί συναντήσαμε την κα. Κατερίνα Πετρίδου, Associate Systems Test Engineer της Irobot. Μία εβδομάδα πριν το ταξίδι μας, με ξεναγό τη κα. Lisa Freed, STEM Program Manager, περιηγηθήκαμε διαδικτυακά στους χώρους και το μουσείο της Irobot, και γνωρίσαμε τα ρομπότ που δημιούργησε η εταιρεία για διάφορους σκοπούς, όπως παιχνίδια, διαστημική, άμυνα, καθαριότητας κ.ά.. Έτσι, κατά την επίσκεψή μας στη Βοστώνη, η κα. Πετρίδου συναντήθηκε με τα παιδιά για να λύσει όσες απορίες είχαν δημιουργηθεί κατά τη διαδικτυακή ξενάγηση.

Στάση 11η
Επίσκεψη 2η

Έπειτα, επισκεφθήκαμε το Πρόγραμμα Θαλάσσιων Ερευνών του ΜΙΤ “Sea Grant”, όπου ο Dr. Andrew Bennett και ο υποψήφιος διδάκτωρ Andreas Mentzelopoulos μας παρουσίασαν το έργο τους και τα διάφορα projects τα οποία δουλεύει αυτή τη στιγμή το εργαστήριο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ρομποτικά projects και τη δεξαμενή δοκιμών των ρομπότ, όπου προσομοιάζονται οι πραγματικές συνθήκες (π.χ. αντίσταση από το νερό κ.ά.), ενώ στο τέλος της επίσκεψης, οι ομάδες μπόρεσαν να λειτουργήσουν οι ίδιες ένα από τα ρομπότ του εργαστηρίου.

Στάση 12η
Επίσκεψη 3η

Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για το εργαστήριο ρομποτικής του BU, όπου συναντήσαμε τον επίκουρο καθηγητή Roberto Tron. O κ. Tron ασχολείται με τα συστήματα αυτομάτου ελέγχου, τη ρομποτική και την όραση υπολογιστών. Μαζί με τους φοιτητές του, μας παρουσίασαν την έρευνά τους στον ρομποτικό έλεγχο, την αναγνώριση προσώπων και το haptic feedback.

Στάση 13η
Επίσκεψη 4η

Η τελευταία επίσκεψη στο ταξίδι μας έγινε στο Venture Cafe, ενώ συμμετείχαμε και στο Thursday Gathering για Founders & Funders – ένα event δικτύωσης μεταξύ χρηματοδοτών και ατόμων που ξεκινούν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκεί, οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα projects τους με επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων και να λάβουν πολύτιμο feedback για τα επόμενα βήματά τους στον επιχειρηματικό χώρο.

Στάση 14η